Història de la CGA (1922-1940)
L’ascens i la inevitable caiguda de la Compañía General de Autobuses en un moment històric convuls és un dels capítols més apassionants del desenvolupament de la xarxa de transport públic de Barcelona. Aquest llibre en relata la història.
El transport públic urbà forma part de la nostra quotidianitat, però no sempre ha estat així. Al darrere hi ha una activitat llarga i complexa que acostuma a passar desapercebuda. La Compañía General de Autobuses, que va operar a Barcelona entre els anys vint i els anys trenta del segle passat, és un dels capítols més apassionants de la història del transport públic a la ciutat.
En el llibre Història de la CGA (1922-1940), publicat pel Centenari de la Xarxa de Bus de Barcelona, que se celebra enguany, descobrim com va sorgir i com va afrontar la seva desaparició, en un moment històric convuls, aquesta aventura empresarial impulsada per la burgesia catalana i vinculada a la indústria britànica.
Ambició, innovació i vocació de servei
La CGA va revolucionar la Barcelona dels anys vint amb els seus Tilling-Stevens, uns vehicles d’origen anglès que funcionaven amb el sistema petrol-electric, una novetat a la ciutat.
El seu èxit va propiciar que la companyia de tramvies posés ràpidament en servei els seus propis autobusos. La col·lisió entre ambdues empreses va passar pels tribunals i, encara que la CGA sempre es va distingir per la renovació tecnològica, la qualitat del servei i el compromís envers la ciutadania, va acabar desapareixent després de la Guerra Civil.
Amb una ambició, innovació i vocació de servei que finalment van caure per les circumstàncies econòmiques de la postguerra, la història de la CGA és el rerefons que explica quin paper van tenir els autobusos en la vida urbana de la Barcelona dels anys vint i trenta, dues dècades de contrastos a cavall de dictadures, llibertats i guerra.
Mantenir viu l’esperit de la CGA
La Fundació TMB recupera la història de la companyia amb el propòsit de mantenir viu l’esperit de la CGA, que va mantenir ferma la voluntat de servei a la ciutat fins i tot en els pitjors moments.
A la secció Programa del Centenari hi trobareu tota la informació sobre els actes commemoratius de l’efemèride.
Es vendrà a les llibreries (data pendent) i també, per la diada de Sant Jordi, als estands de TMB dels jardinets de Gràcia i el passeig de Lluís Companys (Arc de Triomf).
Títol: Història de la CGA (1922-1940)
Autor: Albert Gonzàlez Masip
Editorial: Efadós