Les andanes de l’estació de Passeig de Gràcia entren al túnel del temps
Tret de sortida a la celebració del Centenari del Metro.
Una estació engalanada d'època
El projecte d’ambientació d’època dels trams centrals de les andanes de l’estació de metro Passeig de Gràcia, que en el seu origen es deia “Aragón”, va recuperar l’estètica de les primeres estacions de metro.
A través d'un treball de recreació d’elements patrimonials com la senyalística, el grafisme, els tipus de lletra, els materials i el cartellisme i la publicitat de productes comercials i institucions culturals que ja existien als anys vint i trenta, la publicitat d'abans va tornar a lluir a les andanes. És el cas de Chocolates Amatller, sastreria Santa Eulalia, Gallina Blanca, Cacaolat, Letona (de Grup Cacaolat), Norit, Orion i Tintes Iberia (d’AC Marca), així com les grans empreses culturals més centenàries de Barcelona, com el Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música Catalana, tots elles empreses patrocinadores d’aquesta acció i del conjunt del Centenari del Metro.
Pel que fa a la resta d’elements de l’ambientació, es va fer un treball intern a partir de l’arxiu fotogràfic de la Fundació TMB, que té digitalitzades més de 42.000 imatges, procurant reproduir amb vinils com era la tipografia i el disseny gràfic dels cartells amb el nom de l’estació, així com l’aspecte de les parets, de lloseta blanca bisellada, i del terra, amb rajoleta de dibuix hexagonal. De la mateixa manera, i aprofitant els elements volumètrics de les andanes, es va reproduir com eren les casetes dels caps d’estació, que estaven ubicades a les andanes, i dels bancs, simulant fusta.
També es va estrenar una la il·luminació ambientada en l'època, tot respectant els elements de seguretat actuals i la informació de servei imprescindible. A més, es van aprofitar els espais dels suports publicitaris per exhibir-hi fotografies en blanc i negre de les estacions de la primera línia de metro d’un dels pioners del fotoperiodisme català, Josep Brangulí.
L’ambientació de la festa es va completar amb música i personatges vestits d’època, que varen reproduïr els personatges de la inauguració institucional el 30 de desembre de 1924 i també la societat barcelonina dels anys vint, des de la classe obrera a l’alta burgesia, així com les professions principals del metro, com el cap d’estació, el motorista o el personal de billetatge.
Les andanes de l’estació de Passeig de Gràcia estaran ambientades d’època fins a finals del mes de gener de 2025.